15 anys de la Trobada de Voluntariat en l’àmbit oncològic

La Trobada de Voluntariat en l’àmbit Oncològic, que cada any organitzem des de la Federació Catalana d’Entitats contra el càncer, FECEC, celebra els seus 15 anys! Serà el proper 16 de novembre sota el lema ‘Voluntariat, una manera d’entendre la vida’.

15 anys de trobades són moltes trobades!. I des de la Federació ens fa molta il·lusió arribar a aquesta xifra per celebrar-ho plegats. Durant aquests anys hem estat capaços de mantenir aquest espai per fomentar el nexe d’unió entre tots els voluntaris que col·laboren en aquest àmbit arreu de Catalunya i reconèixer la seva tasca solidària.

Actualment, les xifres totals de persones que donen part del seu temps a fer un voluntariat en una de les entitats federades ha anat augmentant amb el temps. A dia d’avui ens trobem al voltant de 5.000 voluntaris.

Recordo la primera trobada de voluntariat , a la sala d’actes de l’antic edifici d’Administració del recinte modernista de Sant Pau. Un espai per a unes 100-125 persones que va quedar completament petit.

Evolució del tipus de voluntariat

Ha plogut molt des de llavors i també s’han vist canvis importants al llarg d’aquests anys. Un dels més importants és el que ha experimentat el voluntariat domiciliari. Com sabeu hi ha varis tipus de voluntariat i el domiciliari és aquell que fa tasques d’acompanyament, d’entreteniment i de suport lúdic i educatiu a les persones malaltes en les llargues estades al seu domicili. Així, es faciliten possibles estones de respir familiar i que donen suport als malalts de càncer amb ajuts pràctics per afavorir l’autonomia personal i contribuir al descans del cuidador principal i/o de la família.

Doncs al llarg d’aquests anys, el voluntariat domiciliari ha anat en augment pel fet que les estades als hospitals cada cop són menys freqüents i menys llargues fins al punt que l’increment de persones que es dediquen a aquest tipus de voluntariat ja s’equipara al del voluntariat hospitalari.

Al marge d’aquest canvi, un altre tipus de voluntariat que ha sorgit en els darrers anys és el voluntariat de suport en viatges i sortides, sobretot en aquelles entitats que realitzen activitats per a nens (siguin afectats o siguin fills de pares amb càncer). Cada vegada es fan més activitats fora de l’hospital i els voluntaris són un puntal per a l’èxit d’aquestes activitats.

Un altre canvi important que s’ha produït aquests anys el del voluntariat de suport en la divulgació i sensibilització. Aquest voluntariat no és d’acompanyament al malalt, sinó que col·labora en l’organització i el desenvolupament de les activitats organitzades per les entitats.

En aquest tipus de voluntariat, el canvi principal ha estat la incorporació de més homes i, associat a aquest fet, han evolucionat les activitats de divulgació i sensibilització: hem passat de la tradicional acapte amb guardiola, a l’organització de tot tipus d’esdeveniments/reptes esportius, concerts, masterclass…etc.

A banda dels tipus de voluntariat, cal destacar el canvi que hi ha hagut per part de les entitats en la gestió del voluntariat. Les mateixes entitats han pres consciència de la necessitat de gestionar i potenciar el voluntariat dins les seves organitzacions. Per aquest motiu, designen la figura del coordinador de voluntariat. Un rol que implica la captació, selecció, acollida, incorporació, formació i acompanyament del voluntariat de forma molt més professionalitzada. Son perfils que s’han hagut de formar en aquest camp.

I, paral·lel a aquest fenomen , hi ha l’àmplia formació que hi ha a l’abast de les persones que volen fer un voluntariat. No només els cursos inclosos dins el Pla de Formació del Voluntariat de la Generalitat de Catalunya, sinó les diferents accions formatives que les mateixes entitats identifiquen com a necessitats i ofereixen als seus voluntaris.

Per acabar, s’ha de destacar l’impuls que des de les administracions han fet per impulsar, donar cobertura i reforçar el voluntariat amb la recent actualització de la Carta del Voluntariat en l’àmbit de la salut 2019. El document actualitza la carta del 2010 i vol reconèixer i promoure el voluntariat en el sistema públic de salut i donar cobertura i seguretat a l’acció voluntària, especialment en termes organitzatius i de qualitat.

Com veieu, 15 anys donen per canviar molt en funció del context que ens toca viure. I el voluntariat també s’adapta a les noves circumstàncies. Nosaltres, però, continuem organitzant aquesta trobada anual perquè no ens cansarem d’agrair i reconèixer la tasca solidària dels gairebé 5.000 voluntaris que es dediquen a aquest àmbit a Catalunya.

Clara Rosàs

Gerent de la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC)