La donació de medul·la òssia: un gest que pot canviar una vida

«Va arribar el 4 de desembre de 2017 (dia que no oblidaré mai), data en la qual posava el meu granet de sorra per lluitar contra la malaltia.

“Va ser un dia inexplicable. Encara avui no sé expressar en paraules què se sent, per què ho vaig fer. Per a tots aquells que no saben res del procés de donació, només els puc dir que no és gens dolorós, almenys per a mi, i que, si ho fos, la sensació que tens quan ho fas, faria que ho repetís totes les vegades que calgués. Aquesta és la meva experiència, que tant de bo tots poguessin explicar, perquè no sabem mai quan ens pot fer falta, i perquè entre tots VENCEREM la leucèmia. Tots hi podem aportar el nostre granet de sorra: DONA MEDUL·LA, DONA VIDA».

Julián, donant de medul·la òssia

El Julián és un del més de 379.026 donants que formen part del REDMO, el Registre de Donants de Medul·la Òssia gestionat per la Fundació Josep Carreras. Potser llegint això et preguntes: Què vol dir ser donant de medul·la òssia?

 I és que, malauradament, encara existeix un desconeixement sobre aquest tipus de donació i sobre què és i què no és.

 Així, doncs, el més important  de tot és definir l’essencial: què és la medul·la òssia. Es tracta del teixit esponjós que està situat a l’interior dels ossos on es troben les cèl·lules mare hematopoètiques. Aquestes cèl·lules mare són les encarregades de produir tots el components de la sang i també es troben a la sang del cordó umbilical i de la placenta del nadó.

Donar medul·la òssia no interfereix en cap sentit amb la medul·la espinal que es troba dins la columna vertebral i que és la encarregada de transmetre els impulsos nerviosos a tot el cos. Aquesta és una de les confusions més habituals que sorgeixen a l’inici.

 Cal tenir ben present que el trasplantament de medul·la òssia és l’única esperança per a molts afectats de leucèmia i altres malalties de la sang. Consisteix a substituir les cèl·lules malaltes del pacient per cèl·lules sanes d’un donant. Dins del grup familiar, els germans són els probables millors donants per a un pacient que necessita un trasplantament de cèl·lules progenitores de la sang, ja que poden haver heretat la mateixa informació genètica.

No obstant això, només entre un 25% i un 30% dels pacients tenen un donant familiar compatible, la resta de pacients no poden tenir accés a aquesta pràctica terapèutica. L’alternativa a la manca de donant familiar són els donants voluntaris inscrits en els registres internacionals.

 En el cas de l’Estat espanyol, el Registre de Donants de Medul·la Òssia (REDMO) va ser creat per la Fundació Josep Carreras el 1991 i el seu ple desenvolupament es va aconseguir el 1994 amb la seva integració a la xarxa assistencial pública del Sistema Nacional de Salut, mitjançant la signatura del primer acord marc entre la nostra entitat i el Ministeri de Sanitat.

 Per ser donant de medul·la òssia i formar part del REDMO has de saber:

 Que es tracta d’una donació voluntària i altruista que es regeix pel principi de solidaritat internacional. Qualsevol persona inscrita com a donant de medul·la òssia està a disposició per donar progenitors hematopoètics (cèl·lules mare de la sang) a qualsevol persona del món que ho necessiti.

 Que pot inscriure’s com a  donant qualsevol persona sana d’entre 18 i 40 anys.A grans trets, el donant no ha de tenir antecedents personals de malalties cardíaques, hepàtiques, autoimmunitàries, infectocontagioses o neoplàsiques.

 És, tanmateix, molt important estar ben informat i aclarir tots els dubtes que ens sorgeixen sobre el tema.

 Una vegada te n’hagis informat, si decideixes sumar-te al registre de donants només cal que t’hi inscriguis i que et deixis extreure una petita mostra de sang que ens ajudarà a determinar el teu HLA (informació imprescindible amb la qual es determina la compatibilitat donant-receptor).

 Has de saber que formar part del Registre no vol dir que sigui segur que faràs efectiva la donació. Pensa que les probabilitats de compatibilitat i donació efectiva són molt baixes (aproximadament d’1 entre 40.000).És a dir, es fa tan difícil com cercar una agulla en un paller.

 Per fer la inscripció pots consultar AQUÍel centre més proper al teu domicili i et diran on has d’anar i en quins horaris. Un cop allà, normalment t’extrauran una mostra de sang com en el cas d’una analítica normal i hauràs d’omplir el consentiment informat.

Al cap d’unes setmanes rebràs un SMS al teu mòbil i/o un correu electrònic on et confirmaran el teu registre. A partir d’aquest moment quedaràs disponible per a totes les recerques de donant que s’iniciïn des de qualsevol registre del món.

 En cas que siguis compatible amb un pacient, la donació de cèl·lules mare de la sang es pot dur a terme de dues maneres:

  • Sang perifèrica: Obtenint cèl·lules mare de sang perifèrica després de l’administració de 4-5 injeccions subcutànies d’uns agents anomenats “factors de creixement”, que fan passar les cèl·lules mare del moll al torrent sanguini. Aquest procediment es fa de forma ambulatòria i pot comportar un o dos dies de donació.

 

  • Medul·la òssia: Extraient sang medul·lar de les crestes ilíaques (part posterior-superior de la pelvis) mitjançant unes puncions. Aquest procediment es realitza sota anestèsia general o epidural i requereix ingrés hospitalari de 24 hores. Actualment es realitza aquest procediment només en el 20% dels casos o per a pacients amb malalties molt particulars que responen millor a aquest tipus de donació.

 El Julián ens explicava a l’inici la seva satisfacció d’haver pogut aportar el seu granet de sorra. Un gest com el que va fer ell pot salvar una vida.

Si vols tenir més informació sobre el tema, t’animem a visitar la pàgina web de la Fundació Josep Carreras on podràs trobar tota la informació detallada sobre la donació de medul·la òssia en aquest enllaç:

http://www.fcarreras.org/ca/donamedula

 Si entres AQUÍ podràs llegir algunes de les preguntes freqüents que ens anem trobant habitualment.

 

Finalment, des de la Fundació vam elaborar una guia que pots llegir en el següent enllaç:

https://www.fcarreras.org/ca/guia-del-donant-de-medul-la-ossia_1205348.pdf