Programa Foment Voluntariat

La FECEC considera que el suport d’un equip de voluntaris i voluntàries és un element fonamental per a la millora de la qualitat de vida dels pacients amb càncer i les seves famílies. El voluntariat en l’àmbit oncològic és un denominador comú en totes les entitats que lluiten contra el càncer i actualment són moltes les persones que col·laboren amb diferents tipus de voluntariat en l’àmbit oncològic. Per això, des de la FECEC, impulsem el Programa de Foment del Voluntariat. 
programa foment del voluntariat

En aquest sentit, la FECEC desenvolupa diferents activitats de foment del voluntariat en l’àmbit oncològic, que inclouen:

Pàgina web actualitzada 02/09/2019

Què és: Espai de trobada per a responsables dels grups de voluntaris de les entitats federades de Junts contra el càncer.

Objectius:

 1. Ser un punt de trobada representatiu del grup de professionals que porten a terme aquesta tasca federades de Junts contra el càncer.
 2. Estimular un intercanvi d’experiències i coneixements i sumar esforços.
 3. Proposar temes a tractar en el futur i plantejar dificultats per tal de trobar-ne les solucions.

Activitats:

 1. Comitè organitzador de la Trobada de Voluntariat en l’àmbit Oncològic.
 2. Fixa les necessitats de formació del col·lectiu de voluntaris en l’àmbit oncològic.
 3. Fixa les necessitats de formació del col·lectiu de coordinadors de voluntariat oncològic.
 4. Posa en comú processos de treball, nous tipus de voluntariat oncològic i noves necessitats a cobrir.

Periodicitat: trimestral

Pàgina web actualitzada 02/09/2019

CURS BÀSIC DE VOLUNTARIAT EN L'ÀMBIT ONCOLÒGIC:


Què és: Un curs bàsic per a voluntaris que estiguin portant a terme la seva actuació en el camp de l’oncologia i de l’acompanyament a malalts oncològics. Es un curs reconegut dins el Pla de Formació del Voluntariat de Catalunya.

Objectius del curs:

 1. Oferir coneixements, eines i recursos per emmarcar correctament la seva actuació.
 2. Aprofundir en el coneixement de les diverses dimensions que entren en joc en conviure amb el càncer, i elaborar adequadament la funció del voluntariat oncològic.
 3. Dotar als voluntaris del sentiment de pertinença a un col·lectiu.

Estructura i continguts:

 • Bloc 1: El càncer, i el malalt de càncer
 • Bloc 2: El fet voluntari
 • Bloc 3: La relació interpersonal

Durada: 12 hores

CURS D'APROFUNDIMENT EN EL VOLUNTARIAT D'ÀMBIT ONCOLÒGIC:


Què és: Un curs d’aprofundiment per a voluntaris que estiguin portant a terme la seva actuació en el camp de l’oncologia i de l’acompanyament a malalts oncològics.

Objectius del curs:

 1. Oferir coneixements, eines i recursos per emmarcar correctament la seva actuació a voluntaris amb experiència.
 2. Aprofundir en la seva tasca, especialment en relació a les habilitats comunicatives i la gestió de les pròpies emocions.
 3. Formació complementària que repercuteix directament en la millora de la qualitat de la persona que pateix un càncer.

Estructura i continguts:

 • Bloc 1: La malaltia
 • Bloc 2: Habilitats comunicatives

Durada: 12 hores

PLA DE FORMACIÓ PER A COORDINADORS DE VOLUNTARIAT EN L'ÀMBIT ONCOLÒGIC:


Què és: És un seguit de píndoles formatives per cobrir les necessitats de formació dels coordinadors de voluntariat en l’àmbit oncològic. Aquestes necessitats formatives les ha detectat el grup de treball de coordinadors de voluntariat en l’àmbit oncològic.

Objectiu: Proporcionar formació per enfortir les capacitats de lideratge i gestió de la figura del coordinador de voluntariat en l’àmbit oncològic

Periodicitat: de 4 a 6 sessions l’any

Durada: 4 hores per sessió

Pàgina web actualitzada 29/08/2019

Què és: Espai de trobada per a voluntaris que treballen directament amb pacients i familiars oncològics, per resoldre dubtes i preguntes sobre les situacions concretes amb què es troben en portar a terme la seva tasca.

Objectiu: Proporcionar als voluntaris de l’àmbit oncològic un recurs de suport addicional per a la realització de la seva tasca diària.

Periodicitat: trimestral

Durada: d’1 a 3 hores

Lloc: a cadascuna de les entitats federades. Actualment en procés de replantejar l'activitat.

Pàgina web actualitzada 02/09/2019

Què és: Espai de trobada per a responsables dels grups de voluntaris de les entitats federades junts contra el càncerque amb el suport d’un professional extern per supervisar i avaluar les actuacions en la gestió diària dels equips de voluntariat de l’àmbit oncològic.

Objectiu: Proporcionar als coordinadors un recurs més de suport addicional per a la gestió diària dels equips de voluntariat en l’àmbit oncològic.

Periodicitat: trimestral

Durada: 2 hores

Pàgina web actualitzada 03/09/2019

Des de l’any 2005, la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) organitza anualment la Trobada de Voluntariat en l’àmbit oncològic. Un espai per fomentar el nexe d’unió dels més de 3.000 voluntaris que treballen, junts contra el càncer, en aquest àmbit arreu de Catalunya i per reconèixer la seva tasca silenciosa i solidària. Sigui quina sigui la tasca que els voluntaris tenen assignada, la FECEC vol agrair el seu esforç, temps, esperit de servei i compromís amb les entitats amb les quals col·laboren.

Objectius:

 1. Reconèixer la tasca del voluntariat en l’àmbit oncològic per millorar la qualitat de vida del pacient i familiars.
 2. Fomentar el sentiment de pertinença a un moviment transversal en tot el país.
 3. Espai per compartir experiències i ser una eina de motivació per a les entitats federades de lluita contra el càncer.

Pàgina web actualitzada 03/09/2019

‘La cohesió, força del voluntariat’, tema de la XIV Trobada de Voluntariat en l’àmbit Oncològic

Mira l'espot de la Trobada d'enguany:

El dissabte 5 de maig, l’Espai Francesca Bonnemaison ha acollit la XIV edició de la Trobada de Voluntariat en l’Àmbit Oncològic, que cada any organitza la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC).

Aquesta trobada anual té com a objectiu fomentar el reconeixement i el nexe d’unió entre tots els voluntaris que treballen en aquest àmbit a Catalunya. La jornada és també un agraïment a l’esforç i dedicació dels voluntaris per millorar dia a dia la qualitat de vida de les persones amb càncer i les seves famílies.

Enguany la Trobada ha posat èmfasi en la cohesió i el sentiment de pertinença dels voluntaris amb l’entitat amb la qual col·laboren. El proverbi africà: Si vols arribar ràpid, camina sol. Si vols arribar lluny, fes-ho acompanyat sintetitza l’essència de la jornada d’enguany. Per això aquesta edició té el lema, ‘La cohesió, força del voluntariat’.

El president de la FECEC, Ramon Maria Miralles ha inaugurat la jornada, a les 10.00 h juntament amb Bernat Valls, Dr. General d’Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat i Meritxell Budó, Presidenta Delegada de l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona.

Al llarg de la jornada hi ha hagut una xerrada titulada “El voluntariat, consideracions ètiques i bioètiques” a càrrec del Sr. Sergio Ramos, llicenciat en Filosofia i Màster en Bioètica i doctor en Filosofia, professor de Bioètica a la Universitat de Barcelona.

Posteriorment, han tingut lloc dos tallers. Un a càrrec de Santi Serratosa, percussionista corporal, músic i musicoterapeuta  sobre ‘La percussió corporal com a eina de cohesió social i experiència afectiva’ i el Coach transformacional, recreador personal, musicoterapeuta i formador de formadors i Director i fundador d’El despertador, Jordi Muñoz, ha ofert l’altre taller ‘Junts arribarem més lluny’. 

La Coral de l’Hospital Vall d’Hebron ha clausurat l’acte de la XIV Trobada.

La jornada ha estat conduïda per Ignasi Gayà, periodista dels Serveis Informatius de Televisió de Catalunya.

Des d'aquí pots consultar el programa complet de la Trobada.

Pàgina web actualitzada 31/07/2018

Fotos

Video

Més informació

 • Els programes de voluntariat en l'àmbit oncològic: recomanacions per a coordinadors de voluntariat.