La majoria de persones que han patit un càncer de mama tenen dificultat per reincorporar-se al seu lloc de treball després del càncer de mama i el seu tractament. Aquesta, si més no, és una de les evidències que ofereix l’estudi del mes de maig de 2015 encarregat per la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) titulat: “Estudi per a la millora de la integració i reincorporació laboral de les dones que han patit càncer de mama”.
Davant d’aquesta realitat, la FECEC, va voler posar sobre la taula un debat on on, per primera vegada, es conjuguessin professionals de diferents sectors involucrats en aquest àmbit: empreses, sector sanitari, sindicats, entitats i testimonis de la realitat. El debat va tenir lloc el passat 22 d’octubre al Paranimf de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, sota el títol: ‘Reinserció laboral i el càncer de mama’.
L’objectiu d’aquesta jornada va ser abordar com es tracta aquest tema dins les empreses i el món laboral, les diferències entre les empreses grans i petites, quines han de ser les bones pràctiques a divulgar, quines dificultats sorgeixen i quines millores caldria demanar a l’administració i als serveis sanitaris.
El programa de la jornada va incloure el debat ‘Què sabem de la Reinserció Laboral després del càncer de mama?’ que va anar a càrrec del Dr. Oriol Ramis, epidemiòleg director d’Epirus , la Dra. Montserrat Montse Muñoz, coordinadora Unitat de Mama de l’Hospital clínic, i la Directora de Cures de Institut Català d’Oncologia, Tàrsila Ferro.
A continuació va tenir lloc la xerrada sobre el tema: ‘Quina resposta donen les institucions?’ amb la Dra. Pilar Varela, Cap de l’Àrea de Prevenció de Riscos Laborals i Gestió de Personal de l’Hospital Clínic, la Dra. Consol Lemoche, Subdirectora General d’Avaluacions Mèdiques de l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques i l’advocat laboralista del bufet Antràs, Bernat Antràs.
Seguidament Anna Delclos, Directora Cataluña Fundación Randstad, el Director de la Fundació Pimec, Ramon Vila i la responsable de Salut Laboral de CCOO, Loly Fernandez, van participar a la ponència titulada ‘Què podem fer per millorar la situació?’.
La jornada va concloure en la necessitat de fer un treball conjunt entre tots els agents implicats per superar les dificultats laborals que pateixen les persones que han superat el tractament. Això inclou, donar més informació a les pacients sobre les actuacions de l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM) a l’hora de fer l’avaluació i millorar la seva comunicació.
Podeu descarregar-vos les presentacions:
Aquí teniu l'estudi complet sobre 'Reinserció laboral i càncer de mama'.
Mireu la nota de premsa amb les conclusions del debat.
Pàgina web actualitzada 12/04/2022