Programa Foment Voluntariat

La FECEC considera que el suport d’un equip de voluntaris i voluntàries és un element fonamental per a la millora de la qualitat de vida dels pacients amb càncer i les seves famílies. El voluntariat en l’àmbit oncològic és un denominador comú en totes les entitats que lluiten contra el càncer i actualment són moltes les persones que col·laboren amb diferents tipus de voluntariat en l’àmbit oncològic. Per això, des de la FECEC, impulsem el Programa de Foment del Voluntariat. 
programa foment del voluntariat

En aquest sentit, la FECEC desenvolupa diferents activitats de foment del voluntariat en l’àmbit oncològic, que inclouen:

Pàgina web actualitzada 04/08/2020

Què és: Espai de trobada per a responsables dels grups de voluntaris de les entitats federades de Junts contra el càncer.

Objectius:

 1. Ser un punt de trobada representatiu del grup de professionals que porten a terme aquesta tasca federades de Junts contra el càncer.
 2. Estimular un intercanvi d’experiències i coneixements i sumar esforços.
 3. Proposar temes a tractar en el futur i plantejar dificultats per tal de trobar-ne les solucions.

Activitats:

 1. Comitè organitzador de la Trobada de Voluntariat en l’àmbit Oncològic.
 2. Fixa les necessitats de formació del col·lectiu de voluntaris en l’àmbit oncològic.
 3. Fixa les necessitats de formació del col·lectiu de coordinadors de voluntariat oncològic.
 4. Posa en comú processos de treball, nous tipus de voluntariat oncològic i noves necessitats a cobrir.

Periodicitat: trimestral

Pàgina web actualitzada 10/09/2020

CURS BÀSIC DE VOLUNTARIAT EN L'ÀMBIT ONCOLÒGIC:


Què és: Un curs bàsic per a voluntaris que estiguin portant a terme la seva actuació en el camp de l’oncologia i de l’acompanyament a malalts oncològics. Es un curs reconegut dins el Pla de Formació del Voluntariat de Catalunya.

Objectius del curs:

 1. Oferir coneixements, eines i recursos per emmarcar correctament la seva actuació.
 2. Aprofundir en el coneixement de les diverses dimensions que entren en joc en conviure amb el càncer, i elaborar adequadament la funció del voluntariat oncològic.
 3. Dotar als voluntaris del sentiment de pertinença a un col·lectiu.

Estructura i continguts:

 • Bloc 1: El càncer, i el malalt de càncer
 • Bloc 2: El fet voluntari
 • Bloc 3: La relació interpersonal

Durada: 12 hores

CURS D'APROFUNDIMENT EN EL VOLUNTARIAT D'ÀMBIT ONCOLÒGIC:


Què és: Un curs d’aprofundiment per a voluntaris que estiguin portant a terme la seva actuació en el camp de l’oncologia i de l’acompanyament a malalts oncològics.

Objectius del curs:

 1. Oferir coneixements, eines i recursos per emmarcar correctament la seva actuació a voluntaris amb experiència.
 2. Aprofundir en la seva tasca, especialment en relació a les habilitats comunicatives i la gestió de les pròpies emocions.
 3. Formació complementària que repercuteix directament en la millora de la qualitat de la persona que pateix un càncer.

Estructura i continguts:

 • Bloc 1: La malaltia
 • Bloc 2: Habilitats comunicatives

Durada: 12 hores

PLA DE FORMACIÓ PER A COORDINADORS DE VOLUNTARIAT EN L'ÀMBIT ONCOLÒGIC:


Què és: És un seguit de píndoles formatives per cobrir les necessitats de formació dels coordinadors de voluntariat en l’àmbit oncològic. Aquestes necessitats formatives les ha detectat el grup de treball de coordinadors de voluntariat en l’àmbit oncològic.

Objectiu: Proporcionar formació per enfortir les capacitats de lideratge i gestió de la figura del coordinador de voluntariat en l’àmbit oncològic

Periodicitat: de 4 a 6 sessions l’any

Durada: 4 hores per sessió

Pàgina web actualitzada 10/09/2020

Què és: Espai de trobada per a voluntaris que treballen directament amb pacients i familiars oncològics, per resoldre dubtes i preguntes sobre les situacions concretes amb què es troben en portar a terme la seva tasca.

Objectiu: Proporcionar als voluntaris de l’àmbit oncològic un recurs de suport addicional per a la realització de la seva tasca diària.

Periodicitat: trimestral

Durada: d’1 a 3 hores

Lloc: a cadascuna de les entitats federades. Actualment en procés de replantejar l'activitat.

Pàgina web actualitzada 10/09/2020

Què és: Espai de trobada per a responsables dels grups de voluntaris de les entitats federades junts contra el càncerque amb el suport d’un professional extern per supervisar i avaluar les actuacions en la gestió diària dels equips de voluntariat de l’àmbit oncològic.

Objectiu: Proporcionar als coordinadors un recurs més de suport addicional per a la gestió diària dels equips de voluntariat en l’àmbit oncològic.

Periodicitat: trimestral

Durada: 2 hores

Pàgina web actualitzada 07/08/2020

Des de l’any 2005, la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) organitza anualment la Trobada de Voluntariat en l’àmbit oncològic. Un espai per fomentar el nexe d’unió dels més de 3.000 voluntaris que treballen, junts contra el càncer, en aquest àmbit arreu de Catalunya i per reconèixer la seva tasca silenciosa i solidària. Sigui quina sigui la tasca que els voluntaris tenen assignada, la FECEC vol agrair el seu esforç, temps, esperit de servei i compromís amb les entitats amb les quals col·laboren.

Objectius:

 1. Reconèixer la tasca del voluntariat en l’àmbit oncològic per millorar la qualitat de vida del pacient i familiars.
 2. Fomentar el sentiment de pertinença a un moviment transversal en tot el país.
 3. Espai per compartir experiències i ser una eina de motivació per a les entitats federades de lluita contra el càncer.

Pàgina web actualitzada 10/09/2020

 

La Trobada de Voluntariat en l’àmbit oncològic celebra 15 anys!

La Trobada de Voluntariat en l’àmbit Oncològic que cada any organitzem des de la Federació Catalana d’Entitats contra el càncer, FECEC, va celebrar el passat 16 de novembre els seus 15 anys.

IMG_20191116_114404

En aquesta edició tant especial, la jornada portava per títol “Voluntariat, una manera d’entendre la vida” perquè entenem que el voluntari té una actitud davant la vida que va més enllà de la durada del seu voluntariat, i creiem que calia posar el focus en aquesta característica.

L’acte va estar conduït per Ignasi Gaya, periodista dels Serveis Informatius de Televisió de Catalunya. A les 10 del matí van tenir lloc els parlaments de benvinguda a càrrec del Dr. Ramón Maria Miralles, President de la FECEC i representants de la Conselleria del departament de Treball, afer socials i famílies, la Diputació Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona.

Al llarg de la jornada hi va haver diverses xerrades i col·loquis. Una d’elles va ser la titulada “La felicitat de donar i de donar-se’ a càrrec del Dr. Jose Luís Bimbela, Doctor en Psicologia, Professor, Investigador y Consultor a la Escuela Andaluza de Salud Pública.

Posteriorment, van tenir lloc dos tallers simultanis titulats ‘El So i el Silenci com a eines de benestar’ i ‘Escolta des de la profunditat’.

El primer va anar a càrrec d’Edgar Tarrés, especialitzat en creació d’experiències i el segon va estar impartit per la Dra. Maria Rufino, Doctora en Psicologia de l’Aprenentatge Humà per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Al final de la Trobada vam fer un petit acte de celebració dels 15 anys!

Des de la FECEC ens va fer molta il·lusió arribar a aquesta xifra per celebrar-ho tots plegats. Durant aquests anys hem estat capaços de mantenir aquest espai per fomentar el nexe d’unió entre tots els voluntaris que col·laboren en aquest àmbit arreu de Catalunya i reconèixer i agrair la seva tasca solidària.

És per això que volem donar les gràcies a tots els voluntaris de les entitats adherides a la FECEC per haver participat a la XV Trobada!

En aquest enllaç podeu veure l’àlbum de fotos de la jornada!

 

Fotos

Video

Més informació

 • Els programes de voluntariat en l'àmbit oncològic: recomanacions per a coordinadors de voluntariat.