Programa Foment Voluntariat

La FECEC considera que el suport d'un equip de voluntaris i voluntàries és un element fonamental per a la millora de la qualitat de vida dels pacients amb càncer i les seves famílies. El voluntariat en l’àmbit oncològic és un denominador comú en totes les entitats que lluiten contra el càncer i actualment són moltes les persones que col·laboren amb diferents tipus de voluntariat en l’àmbit oncològic. Per això, des de la FECEC, impulsem el Programa de Foment del Voluntariat.  programa foment del voluntariat En aquest sentit, la FECEC desenvolupa diferents activitats de foment del voluntariat en l’àmbit oncològic, que inclouen:

Pàgina web actualitzada 12/04/2022

Què és: Espai de trobada per a responsables dels grups de voluntaris de les entitats federades de Junts contra el càncer.

Objectius:

 1. Ser un punt de trobada representatiu del grup de professionals que porten a terme aquesta tasca federades de Junts contra el càncer.
 2. Estimular un intercanvi d’experiències i coneixements i sumar esforços.
 3. Proposar temes a tractar en el futur i plantejar dificultats per tal de trobar-ne les solucions.

Activitats:

 1. Comitè organitzador de la Trobada de Voluntariat en l’àmbit Oncològic.
 2. Fixa les necessitats de formació del col·lectiu de voluntaris en l’àmbit oncològic.
 3. Fixa les necessitats de formació del col·lectiu de coordinadors de voluntariat oncològic.
 4. Posa en comú processos de treball, nous tipus de voluntariat oncològic i noves necessitats a cobrir.

Periodicitat: trimestral

Pàgina web actualitzada 12/04/2022

CURS BÀSIC DE VOLUNTARIAT EN L'ÀMBIT ONCOLÒGIC:


Què és: Un curs bàsic per a voluntaris que estiguin portant a terme la seva actuació en el camp de l’oncologia i de l’acompanyament a malalts oncològics. Es un curs reconegut dins el Pla de Formació del Voluntariat de Catalunya.

Objectius del curs:

 1. Oferir coneixements, eines i recursos per emmarcar correctament la seva actuació.
 2. Aprofundir en el coneixement de les diverses dimensions que entren en joc en conviure amb el càncer, i elaborar adequadament la funció del voluntariat oncològic.
 3. Dotar als voluntaris del sentiment de pertinença a un col·lectiu.

Estructura i continguts:

 • Bloc 1: El càncer, i el malalt de càncer
 • Bloc 2: El fet voluntari
 • Bloc 3: La relació interpersonal

Durada: 12 hores

CURS D'APROFUNDIMENT EN EL VOLUNTARIAT D'ÀMBIT ONCOLÒGIC:


Què és: Un curs d’aprofundiment per a voluntaris que estiguin portant a terme la seva actuació en el camp de l’oncologia i de l’acompanyament a malalts oncològics.

Objectius del curs:

 1. Oferir coneixements, eines i recursos per emmarcar correctament la seva actuació a voluntaris amb experiència.
 2. Aprofundir en la seva tasca, especialment en relació a les habilitats comunicatives i la gestió de les pròpies emocions.
 3. Formació complementària que repercuteix directament en la millora de la qualitat de la persona que pateix un càncer.

Estructura i continguts:

 • Bloc 1: La malaltia
 • Bloc 2: Habilitats comunicatives

Durada: 12 hores

PLA DE FORMACIÓ PER A COORDINADORS DE VOLUNTARIAT EN L'ÀMBIT ONCOLÒGIC:


Què és: És un seguit de píndoles formatives per cobrir les necessitats de formació dels coordinadors de voluntariat en l’àmbit oncològic. Aquestes necessitats formatives les ha detectat el grup de treball de coordinadors de voluntariat en l’àmbit oncològic.

Objectiu: Proporcionar formació per enfortir les capacitats de lideratge i gestió de la figura del coordinador de voluntariat en l’àmbit oncològic

Periodicitat: de 4 a 6 sessions l’any

Durada: 4 hores per sessió

Pàgina web actualitzada 12/04/2022

Què és: Espai de trobada per a voluntaris que treballen directament amb pacients i familiars oncològics, per resoldre dubtes i preguntes sobre les situacions concretes amb què es troben en portar a terme la seva tasca.

Objectiu: Proporcionar als voluntaris de l’àmbit oncològic un recurs de suport addicional per a la realització de la seva tasca diària.

Periodicitat: trimestral

Durada: d’1 a 3 hores

Lloc: a cadascuna de les entitats federades. Actualment en procés de replantejar l'activitat.

Pàgina web actualitzada 12/04/2022

Què és: Espai de trobada per a responsables dels grups de voluntaris de les entitats federades junts contra el càncerque amb el suport d’un professional extern per supervisar i avaluar les actuacions en la gestió diària dels equips de voluntariat de l’àmbit oncològic.

Objectiu: Proporcionar als coordinadors un recurs més de suport addicional per a la gestió diària dels equips de voluntariat en l’àmbit oncològic.

Periodicitat: trimestral

Durada: 2 hores

Pàgina web actualitzada 12/04/2022

Des de l’any 2005, la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) organitza anualment la Trobada de Voluntariat en l’àmbit oncològic. Un espai per fomentar el nexe d’unió dels més de 3.000 voluntaris que treballen, junts contra el càncer, en aquest àmbit arreu de Catalunya i per reconèixer la seva tasca silenciosa i solidària. Sigui quina sigui la tasca que els voluntaris tenen assignada, la FECEC vol agrair el seu esforç, temps, esperit de servei i compromís amb les entitats amb les quals col·laboren.

Objectius:

 1. Reconèixer la tasca del voluntariat en l’àmbit oncològic per millorar la qualitat de vida del pacient i familiars.
 2. Fomentar el sentiment de pertinença a un moviment transversal en tot el país.
 3. Espai per compartir experiències i ser una eina de motivació per a les entitats federades de lluita contra el càncer.

Pàgina web actualitzada 12/04/2022

 

La XVI Trobada de Voluntariat oncològic virtual, un èxit participatiu

La XVI Trobada de Voluntariat en l’àmbit Oncològic es va celebrar el passat dissabte 21 de novembre de forma virtual per primera vegada i des de la FECEC fem una valoració molt positiva: pels reptes tècnics que es van assolir, per la qualitat de les ponències, i també per la gran participació activa dels voluntaris i assistents a una jornada que va ser molt participativa i enriquidora.

Screenshot 2020-11-23 at 11.49.36

Les circumstàncies de la pandèmia i les recomanacions sanitàires ens exigien no poder celebrar aquesta setzena edició de forma presencial però des de la federació no vam voler ajornar o suspendre aquesta trobada que té com a objectiu principal reconèixer la tasca solidària que realitzen tots els equips de voluntariat en l’àmbit oncològic i que especialment enguany ha sigut difícil per a tots.

En primera instància va obrir la sessió el doctor Ramon Maria Miralles, president de la FECEC, qui va posar en valor la tasca dels voluntaris, els protagonistes de la trobada, i també va voler recordar totes les persones que s’han vist afectades per la COVID 19: als que ens han deixat, aquells que estan patint la malaltia, i aquells que l’estan patint en clau socials i econòmica. El va seguir la Secretària d’Afers Socials de la Generalitat de Catalunya, Marta Cassany, qui va reconèixer la tasca dels voluntaris per millorar la nostra societat. “No defalliu, sou molt valents, hem de potenciar el voluntariat i enfortir les entitats”, va assegurar. 

A cotinuació va ser el torn del primer ponent, Francesc Miralles, escriptor, filòleg i psicòleg català, que ens va parlar de l”Ikigai: la saviesa dels centenaris japonesos per a la motivació i el propòsit vital’. Durant la sessió va donar detalls de com trobar el nostre pròposit vital, destacant l’alimentació, l’estil de vida, l’exercici, la filosofia del perdó i de l’agraïment com a eines principals. Així mateix va assegurar que els voluntaris i voluntàries tenen un “ikigai molt fort”.

Després va ser el torn de l’Àlex Carasol, psicòleg, musicoterapeuta i facilitador de cercles de percussió, qui ens va posar molt de ritme a la sessió gràcies també a la participació de tots els assistents. També ens va parlar de la música i la salut a l’abast de tothom.

Finalment va ser el torn de la psicóloga experta en cures Pal·liatives Pediàtriques – Fundació d’oncologia infantil Enriqueta Villavecchia – Hospital Vall D’Hebron Materno infantil, Ariadna Torres, qui va destacar la importància de “cuidar-nos a nosaltres mateixos per poder cuidar els altres”. La trobada va finalitzar amb una mostra de mandales que havien dibuixat tots els assistents i que va posar un toc de color, esperança, i fe i per tancar la jornada.

Aprofitem per donar les gràcies als voluntaris per la tasca que feu, als ponents per participar, i a les entitats i institucions que donen suport com la Diputació de Barcelona i la Generalitat.

Fotos

Video

Més informació

 • Els programes de voluntariat en l'àmbit oncològic: recomanacions per a coordinadors de voluntariat.