
Pàgina web actualitzada 12/04/2022

Aquesta iniciativa internacional pretén sensibilitzar i educar sobre el càncer, així com incidir a governs i individus d’arreu per tal que es prenguin mesures per lluitar contra la malaltia. La FECEC segueix les indicacions de la Unió Internacional contra el Càncer (UICC) per celebrar a tot Catalunya aquesta data. D’aquesta manera s’avança en la prevenció del càncer.
Campanya 'Posem-li pebrots al càncer' 2019
“Posem-li pebrots al càncer” aconsegueix recaptar 79.657 euros per donar suport i atenció a pacients i familiars
- Aquest any s’han venut 53.105 bosses de pebrots solidaris a 493 Condis de Catalunya al preu simbòlic 1,5 euros
- Durant les cinc edicions de la campanya s’han recaptat més de 380.000 euros destinats íntegrament a programes de suport als malalts de càncer i a les seves famílies
- Les periodistes Elisenda Carod i Silvia Tarragona, el meteoròleg Tomàs Molina, l’investigador Manel Esteller, el Dr. Germà Lluch i el forner Daniel Jordà han apadrinat la iniciativa
En la cinquena edició de la campanya solidària impulsada per la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) i Condis Supermercats, celebrada els dies 1 i 2 de febrer, s’han aconseguit recaptar 79.657 euros amb la venda de 53.105 bosses de pebrots. Després de cinc anys, aquesta iniciativa ha contribuït amb més de 380.000 euros a programes de suport i atenció als malalts de càncer i les seves famílies impulsats per la FECEC.
Aquest any s’ha batut el rècord de voluntaris que han participat en la campanya: 900 persones (200 més que l’any anterior) d’arreu de Catalunya que han animat a la gent a comprar una bossa amb dos pebrots, un de verd i un de vermell, al preu simbòlic de 1,5 euros. Els pebrots, aportats desinteressadament per l’empresa Agroponiente, van poder comprar-se a 493 establiments Condis de Catalunya i al súper online “Condisline.com”.
El voluntariat que hi ha col·laborat prové de les entitats organitzadores, així com d’una important crida a la que s’hi han afegit diferents institucions. A més, des de Condis també es fomenta la solidaritat entre el seu personal i col·laboradors, que hi participen des dels punts de venda i des de la plataforma central.
Els padrins d’aquesta cinquena edició de la campanya han estat les periodistes Elisenda Carod i Silvia Tarragona, el meteoròleg Tomàs Molina, el Dr. Germà Lluch, l’investigador Manel Esteller i el forner Daniel Jordà. Durant l’acte de presentació de la campanya, celebrat el passat 31 de gener, Daniel Jordà va elaborar coques i altres receptes amb pebrots solidaris, amb la col·laboració de la resta de padrins.
Des de la FECEC, volem agrair el suport dels voluntaris i les empreses que han col·laborat a fer possible aquesta campanya. Moltes gràcies a tots!
Pàgina web actualitzada 12/04/2022
El càncer de colon i recte és un problema de salut important a Catalunya. S’estima que es diagnostiquen anualment uns 4.000 nous casos. És el segon càncer més freqüent en les dones i el tercer en els homes, així com el més freqüent si es consideren els dos sexes junts. La incidència té una tendència d’increment anual significativa en els últims anys (3,5% anual en els homes i 2,7% en les dones). Pel que fa a la mortalitat, el càncer colorectal és la segona causa de mort per càncer tant en els homes com en les dones, amb 1.900 morts anuals.
Els principals factors de risc, des del punt de vista de la prevenció del càncer, són la dieta (alta en greixos d’origen animal i baixa en vegetals) i l’exercici físic (vida sedentària). Les dificultats en els canvis d’estils de vida i el fet que l’efecte beneficiós potencial sigui a llarg termini planteja la necessitat de combinar-les amb altres estratègies.
Per aquest motiu, la FECEC realitza una sèrie d'activitats com:
- Exposició sobre el Codi europeu contra el càncer
- Taller d’alimentació i confecció de menús saludables
- Xerrada informativa
- Taula informativa
Pàgina web actualitzada 12/04/2022
La Setmana Europea contra el Càncer (SECC) és una campanya anual de promoció de la salut i prevenció del càncer, organitzada des del 1989 per la European Cancer League (ECL). La iniciativa compta amb el suport de tots els països de la Unió Europea, que han decidit promocionar conjuntament en una mateixa data missatges continguts al Codi Europeu contra el Càncer, amb l’organització de tot tipus d’actes de conscienciació i prevenció del càncer per a la població.
La FECEC organitza la seva celebració a Catalunya des de l’any 2004. El missatge principal se centra en fomentar un estil de vida sa i, concretament, una alimentació saludable.
Per aquest motiu, des de la FECEC, totes les campanyes s’adrecen cap a la prevenció del càncer i conscienciació de la població envers la necessitat d’adoptar un estil de vida més saludable, amb activitats i lemes que conviden a fer-ho des d’una vessant lúdica i didàctica.
Pàgina web actualitzada 12/04/2022
La Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) organitza anualment la Setmana Catalana de la Prevenció del Càncer (SECAPC), que aplega desenes d’activitats a tot Catalunya. L’objectiu de la convocatòria és difondre dues recomanacions bàsiques per a la prevenció del càncer, que són a l’abast de tothom. D’una banda, la ingesta diària de cinc peces de fruita i verdures, com a mínim, i, de l’altra, la realització d’exercici físic moderat en la vida diària.
Algunes de les entitats federades de lluita contra el càncer també hi participen organitzant altres actes complementaris. La importància del caràcter preventiu de la SECAPC fa que totes les activitats estiguin orientades a promocionar hàbits saludables que ajudin en la reducció del nombre de casos de càncer i, en aquest sentit, van dirigides a pares d’infants i adolescents i als responsables de decidir els menús familiars, així com també a la població en general.
SECAPC 2020
“Menja sa i mou-te”, més que mai en moments com el que vivim
-
- Sota el lema #menjasaimoute20, l’objectiu és promoure les recomanacions del Codi Europeu Contra el Càncer per fomentar hàbits saludables i prevenir el risc de la malaltia
- En moments com el que vivim cal potenciar els hàbits saludables com l’alimentació equilibrada i l’activitat física diària
- Gairebé 1.000 nens s’han beneficiat de l’activitat Hort d’en Marçal
Tallers de receptes saludables i espectacles infantils
A banda de la campanya #menjasaimoute20, les activitats de la SECAPC han inclòs més d’un sis tallers de confecció de menús saludables, que enguany s’han fet tant presencials com online amb prestigioses xefs i nutricionistes; i per altra banda s’ha dut a terme l’espectacle ‘l’Hort d’en Marçal’ que ha arribat a gairebé 1.000 infants de P5 de 25 escoles catalanes diferents que s’hi han sumat i que explica mitjançant un rap musical les propietats de la fruita i la verdura i va acompanyat d’un taller per fer una brotxeta de fruita.
Els tallers, dirigits a un públic de totes les edats, tenen la finalitat d’oferir recursos per poder implementar les recomanacions alimentàries bàsiques per tenir una dieta sana i equilibrada. Aquesta activitat és impartida per nutricionistes-dietistes col·legiats.
SECAPC
En la seva IX edició, la setmana s’ha convertit en una campanya consolidada arreu de Catalunya dins l’àmbit de la prevenció i sensibilització del càncer. Més d’una desena d’activitats s’han dut a terme a tot Catalunya per la campanya #menjasaimoute20 que promou estils de vida saludable entre la població. Enguany, i sota el lema, ‘Menja sa i mou-te’, la FECEC a banda de reiterar el missatge sobre la necessitat d’adoptar estils de vida saludable, posa èmfasi en el fet que menjar sa no ha de ser necessàriament un sacrifici i està a l’abast de tothom.
La campanya de la FECEC es basa en les recomanacions de l’Agència Internacional de Recerca en Càncer de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), recollides en el Codi Europeu contra el càncer, que assenyala que fins al 50% dels càncers es poden prevenir amb un seguit d’hàbits saludables, com ara una alimentació rica en fruita i verdura, fer activitat física regular, com caminar 30 minuts diaris, i evitar el consum de tabac o alcohol. A aquesta rutina s’hi han d’afegir altres mesures com ara seguir els cribatges i els programes de vacunació, evitar l’exposició excessiva al sol i a substàncies cancerígenes i viure en un espai lliure de fum. De fet, la campanya també serveix per fer difusió del Codi Europeu contra el Càncer que recull fins a 12 consells per reduir el risc de patir la malaltia. I l’èmfasi es posa en l’alimentació i l’activitat física.
Campanya 2018
La III edició de la campanya ‘Nassos contra el càncer’ de la FECEC amplia les adhesions solidàries de les curses de Sant Silvestre que s’organitzen cada any a diferents municipis de Catalunya a finals de desembre.
L’objectiu de la campanya és recaptar fons per dedicar-los a la lluita contra el càncer i promocionar estils de vida saludables. Una iniciativa que enguany aprofita les curses de Sant Silvestre de Girona, Lleida, El Vendrell, Masnou i Oliana.
A més a més, l’entitat estarà present a la Fira del Corredor de Barcelona al Complex esportiu municipal de la Mar Bella.
Aquests esdeveniments, a banda de ser esportius i promoure un estil de vida saludable, es converteixen en una causa solidària a benefici de la FECEC.
La recaptació dels dorsals solidaris anirà a benefici de l’entitat i serviran per poder continuar amb les accions que des de la FECEC, Junts contra el càncer, es porten a terme en l’àmbit de la prevenció, tals com els tallers d’alimentació saludable, la Setmana Catalana de la Prevenció del Càncer i per continuar amb les accions de conscienciació i divulgació sobre el càncer. L’objectiu és continuar lluitant contra aquesta malaltia, promoure estils de vida saludables.
Les persones que s’inscriguin a la cursa rebran una xapa de la campanya i des de l’organització s’emplaça a que tots els corredors i corredores que la portin durant l’esdeveniment.
Calendari de les curses dels nassos:
31 desembre Girona i Lleida
26 desembre El Vendrell i Masnou
30 desembre Oliana
29-30-31 estarem a la Fira del Corredor al Complex esportiu municipal de la Mar Bella de Barcelona, el 31 serà la cursa.
La FECEC, junts contra el càncer, convida tothom a mostrar la seva solidaritat amb la lluita contra el càncer, i fer un donatiu per fer possible l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels pacients i familiars amb càncer.
.
Pàgina web actualitzada 12/04/2022
«JO TAMBÉ MENJO FRUITA»
És una acció divulgativa i preventiva per conscienciar a la població de la importància de la ingesta de fruita per gaudir d’un estil de vida saludable i contribuir a la prevenció del càncer.
Adreçada a nens i nenes de cinc anys i als seus pares, es realitza a les escoles i als municipis.
Objectius:
- Donar a conèixer el Codi Europeu contra el Càncer, un estil de vida saludable
- Conscienciar les famílies de la importància d’una alimentació sana per gaudir d’una vida saludable i fomentar hàbits per a la prevenció del càncer
- Sensibilitzar les famílies de la necessitat de menjar diàriament i de forma variada fruita i verdura
- Donar consells simples sobre com fer-ho
- Explicar als infants per què és important menjar fruita diàriament i de forma variada
- Deixar que els nens i nenes experimentin amb la fruita, la manipulin i la tastin
- Promoure un estil de vida saludable
Si hi esteu interessats, poseu-vos en contacte amb federacio@juntscontraelcancer.cat
«EMPASTIFA'T»
És una acció divulgativa i preventiva per conscienciar la població de la importància de protegir-nos del sol per a la prevenció del càncer.
Adreçada a nens i nenes de primer cicle de primària i als seus pares, es realitza a les escoles.
Objectius:
- Donar a conèixer el Codi Europeu contra el Càncer, un estil de vida saludable
- Conscienciar els nens de la importància del sol per una vida saludable
- Sensibilitzar les famílies de la necessitat de protegir-se del sol diàriament
- Donar consells simples sobre com fer-ho
- Explicar als infants per què és important protegir-se del sol cada dia
- Promoure un estil de vida saludable
Si hi esteu interessats, poseu-vos en contacte amb federacio@juntscontraelcancer.cat
Pàgina web actualitzada 12/04/2022
Un dia per parlar:
El Fòrum FECEC és una jornada per als professionals que treballen en l’àmbit oncològic, malalts i familiars, l’objectiu de la qual és crear un espai de diàleg per debatre sobre els diferents aspectes de la realitat actual del càncer. Des de l’any 2006 fins al 2012 s’ha convocat anualment, i s’han tractat temes com:
Pàgina web actualitzada 12/04/2022