Programa Després del Càncer

La millora de la prevenció, la detecció precoç, el diagnòstic i el tractament del càncer ha comportat en les últimes dècades un augment del nombre de supervivents de càncer. A Catalunya, l’any 2012, hi havia unes 107.778 persones que convivien amb un diagnòstic de càncer (60.606 homes i 47.172 dones). Es constata que l’augment anual de supervivents de càncer és al voltant de l’1,6% en les dones i de l’1,7% en els homes.

 'Després del càncer, i ara què?'

"Després del càncer, i ara què?" vol mostrar les dificultats de les persones que superen el càncer. El testimoni de la Viky, en Joan, el Jose Antonio i en Bernat ens mostren de primera mà que la malaltia i el seu tractament poden deixar seqüeles físiques, però també seqüeles emocionals, dificultats per a la reinserció laboral i per accedir a productes financers i assegurances . Estem davant una paradoxa: la societat inverteix molts recursos i esforços en curar, però després sembla que s'oblida de les necessitats d'aquest col·lectiu de supervivets de càncer. Amb la millora dels tractaments la xifra de persones que superen la malaltia serà cada vegada més important. Per això, des de la FECEC, creiem que hem d’estar preparats per oferir solucions i donar resposta a les necessitats dels supervivents de càncer per reduir i comprendre millor la fragilitat a què estan exposades aquestes persones. "Després del càncer, i ara què?"  busca el suport de ciutadans, hagin o no patit la malatia, per contribuir a evitar l' estigma i la discriminació que se'n pugui derivar.

#despresdelcancer

Testimoni supervivents de càncer, José Antonio El José Antonio demana un lloc de treball adaptat a la seva empresa.
Testimoni d'en Bernat En Bernat encomana vitalitat i optimisme tot i les seqüeles físiques.
Testimoni de la Viki La Viky proposa una reinserció laboral flexible i paulatina.
testimoni supervivents de càncer, Joan En Joan denuncia dificultats per accedir a productes financers.

Pàgina web actualitzada 12/04/2022

La FECEC ha posat en marxa el primer espai digital a Catalunya dirigit exclusivament a les persones que han superat o cronificat la malaltia del càncer.

foto despresdelcancer

Aquesta portal ofereix, entre d’altres, la cobertura de necessitats operatives concretes com el maneig de seqüeles, consells dietètics, assessorament laboral i educatiu, etc. La persona ha de passar d’estar en mans dels altres a estar en mans d’ella mateixa.

Des d'aquí podeu accedir-hi: www.despresdelcancer.cat

Pàgina web actualitzada 12/04/2022

 

4-Difussió-RRSS
Es tracta d'una jornada per donar veu a les persones que han superat un càncer, visibilitzar les seves necessitats i sensibilitzar la societat sobre les dificultats que afronten les persones després del càncer. Mitjançant xerrades, conferències, taules rodones d’experts i testimonis i activitats diverses s’informarà i es visibilitzarà aquesta realitat combinant diversió, aprenentatge i conscienciació.

La jornada va incloure més d’una dotzena de tallers com el de prevenció del limfedema, el de sofrologia, immunoteràpia o retorn al treball. També hi haurà activitats esportives com una cursa d’obstacles o zumba i tres taules de diàleg centrades en tres ‘El risc de transmissió del càncer a la família’, ‘Retorn al treball, assignatura pendent’ i ‘Com reprendre la vida?’.   A banda de moltes d’altres activitats dirigides per a tots els públics.

D’aquesta manera i per primer cop a Catalunya, s’organitza una jornada centrada en el després de la malaltia amb la idea d’anar celebrant aquesta jornada de forma anual.

Mira el video

Programa i Inscripcions

La FECEC, Junts contra el càncer, juntament amb la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya PIMEC ha posat en marxa el projecte "Què fer quan apareix el càncer a la feina" amb la finalitat de millorar l'experiència del càncer al lloc de treball.

cancer feina

"Què fer quan apareix el càncer a la feina" és un programa de suport a empreses i treballadors que s'està instaurant com a prova pilot a la comarca del Vallès Oriental. Els destinataris directes del projecte són les micro, petites i mitjanes empreses, així com els autònoms i treballadors que actuen al Vallès Oriental.

Els objectius del programa són:

  • Acompanyar i donar suport durant el procés als agents implicats per tal de millorar l'experiència del càncer a la feina.
  • Contribuir a evitar l'estigmatització del col·lectiu en l'àmbit laboral
  • Millorar, en la mesura del possible, les possibilitats de les persones que viuen amb càncer de mantenir o de reprendre un rol laboral actiu després del diagnòstic i del tractament del càncer.

Què oferim:

  • Un assessorament personal que atendrà individualment les demandes dels destinataris.
  • Recursos de suport com "Un cop de mà en l'experiència del càncer a la feina" que facilitarà la gestió del procés de la malaltia i l'adaptació a les necessitats dels dos agents implicats - empresa i treballador.

Aquesta prova pilot té una durada de 6 mesos i s'instaura al Vallès Oriental conjuntament amb PIMEC, compta amb el suport d'UGT, CCOO, Hospital General de Granollers, Centres d'Atenció Primària de la comarca, entitats federades de la comarca i assessories laborals.

Pots descarregar-te el díptic aquí: 'Què fer quan apareix el càncer a la feina'.

gen cat                   logotip_Iniciativaocupaciojuvenil

servicio publico empleo estatal      soc_1l

UE      FSE_amb_lema

Pàgina web actualitzada 12/04/2022

Es tracta d’un servei d’orientació laboral gratuït dirigit als usuaris que han patit un càncer i busquen una feina adaptada a les necessitats físiques i/o emocionals derivades de la malaltia.

1. reprèn

L’objectiu és acompanyar i donar suport a aquest col·lectiu en el seu procés de cerca de feina, facilitar el seu accés a la reincorporació laboral i reduir l’estigma.

El servei avalua les necessitats de cada una de les persones interessades per, després, acollir-les al programa Incorpora de ‘La Caixa’. Aquest servei ofereix un assessorament voluntari i gratuït d’orientació i intermediació laboral a les persones que es troben en una situació de risc d’exclusió social per tal de facilitar-los l’accés al món laboral.

Des de l’any 2014 la FECEC treballar per donar resposta a les necessitats no resoltes que l’ estudi sobre com Millorar l’experiència de supervivents de càncer va evidenciar. Aquestes són la gestió de les seqüeles, els problemes econòmics i la reincorporació al mercat laboral d’aquest col·lectiu

Si vols accedir al servei o necessites més informació contacta amb l’entitat de referència o directament amb la FECEC trucant al telèfon 93 314 87 53 o al mail treballsocial@juntscontraelcancer.cat

Descarrega't el díptic aquí

Pàgina web actualitzada 12/04/2022

La FECEC i l’entitat Medicina Lliure han arribat a un acord a través del qual la federació ofereix la possibilitat que els pacients de càncer de les seves entitats que no tinguin cap mútua privada puguin accedir a  diferents serveis mèdics privats sense restriccions pel fet de la malaltia.

D’aquesta manera, la FECEC pretén oferir una solució i donar accés a serveis de medicina privada aquelles persones que no tenen mútua i els agradaria poder tenir-hi l’accés  durant la malaltia, i després del càncer. A banda de les seqüeles físiques, aquest col·lectiu s’enfronta a dificultats en l’àmbit laboral i per accedir a productes financers i assegurances de tot tipus.

Amb aquest acord, Medicina Lliure ofereix una targeta que dóna dret a accedir a un quadre mèdic privat amb més de 3500 metges i centres associats  a tota Catalunya amb preus preferents,  sempre amb una mitjana del 50% de descompte i molts més serveis per estalviar en la despesa medica.

La targeta mèdica inclou també, per un cost anual de 30 euros una Assegurança de Viatge a l’Estranger d’alta cobertura, una Pòlissa dental amb serveis gratuïts i orientació mèdica telefònica.

Les visites mèdiques a totes les especialitats tenen un cost de  28 euros (metge de família, pediatra, ginecòleg, traumatòleg i tota la resta d’especialitats mèdiques, així com acupuntura, homeopatia, etc.). També inclou proves mèdiques i intervencions de qualsevol especialitat.

Aquesta opció que ofereix la federació s’emmarca dins el seu programa ‘després del càncer’ dirigit a persones que han superat la malaltia. L’objectiu és cobrir les necessitats d’aquest col·lectiu per reduir i comprendre millor la fragilitat a què estan exposades aquestes persones i contribuir a evitar l’ estigma i la discriminació que se’n pugui derivar.

Si t’interessa accedir a aquest recurs, posa’t en contacte amb nosaltres trucant al telèfon 93 314 87 53 o on line, accedint a Plans i triant FECEC com a col·lectiu: http://www.medicinalliure.com/ca/plans/

Pàgina web actualitzada 12/04/2022

La majoria de persones que han patit un càncer de mama tenen dificultat per reincorporar-se al seu lloc de treball després del càncer de mama i el seu tractament. Aquesta, si més no, és una de les evidències que ofereix l’estudi del mes de maig de 2015 encarregat per la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) titulat: “Estudi per a la millora de la integració i reincorporació laboral de les dones que han patit càncer de mama”.

Davant d’aquesta realitat, la FECEC, va voler posar sobre la taula un debat on on, per primera vegada, es conjuguessin professionals de diferents sectors involucrats en aquest àmbit: empreses, sector sanitari, sindicats, entitats i testimonis de la realitat. El debat va tenir lloc el passat 22 d’octubre al Paranimf de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, sota el títol: ‘Reinserció laboral i el càncer de mama’.

L’objectiu d’aquesta jornada va ser abordar com es tracta aquest tema dins les empreses i el món laboral, les diferències entre les empreses grans i petites, quines han de ser les bones pràctiques a divulgar, quines dificultats sorgeixen i quines millores caldria demanar a l’administració i als serveis sanitaris.

El programa de la jornada va incloure el debat ‘Què sabem de la Reinserció Laboral després del càncer de mama?’ que va anar a càrrec del Dr. Oriol Ramis, epidemiòleg director d’Epirus , la Dra. Montserrat Montse Muñoz, coordinadora Unitat de Mama de l’Hospital clínic, i la Directora de Cures de  Institut Català d’Oncologia, Tàrsila Ferro.

A continuació va tenir lloc la xerrada sobre el tema: ‘Quina resposta donen les institucions?’ amb la Dra. Pilar Varela, Cap de l’Àrea de Prevenció de Riscos Laborals i Gestió de Personal de l’Hospital Clínic, la Dra. Consol Lemoche, Subdirectora General d’Avaluacions Mèdiques de l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques i l’advocat laboralista del bufet Antràs, Bernat Antràs.

Seguidament Anna Delclos, Directora Cataluña Fundación Randstad, el Director de la Fundació Pimec, Ramon Vila i la responsable de Salut Laboral de CCOO, Loly Fernandez, van participar a la ponència titulada ‘Què podem fer per millorar la situació?’. 

La jornada va concloure en la necessitat de fer un treball conjunt entre tots els agents implicats per superar les dificultats laborals que pateixen les persones que han superat el tractament. Això inclou, donar més informació a les pacients sobre les actuacions de l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM) a l’hora de fer l’avaluació i millorar la seva comunicació.

Podeu descarregar-vos les presentacions: 

Aquí teniu l'estudi complet sobre 'Reinserció laboral i càncer de mama'.

Mireu la nota de premsa amb les conclusions del debat. 

Pàgina web actualitzada 12/04/2022

FOTOS

VIDEO

MÉS INFORMACIÓ 

Aquest és un estudi que recull dades qualitatives sobre la situació de milers de dones amb formació i experiència que no ho tenen gens fàcil per reprendre la seva vida laboral.

 

Aquest és un estudi per millorar la comprensió de les necessitats de les persones que han patit la malaltia. L’estudi explora les vivències de les persones afectades i dels professionals explorant l’experiència de les pròpies entitats i validant en el nostre entorn els resultats.