10 consells per prevenir el càncer al teu dia a dia

En aquesta entrada trobareu deu consells per a prevenir el càncer al vostre dia a dia, que es basen en el codi europeu per a la prevenció del càncer de la International Agency for Research on Cancer (IARC).

Pot semblar que són consells evidents (i ho són), són els que la ciència dóna suport al 100% i estan tots a l’abast de la nostra mà.

1 de cada 3 càncers es podria haver evitat

No té cap sentit donar suport altres mesures i “modes estranyes” sense abans interioritzar bé i aplicar les següents mesures. Amb els coneixements que actualment tenim de les causes del càncer, ja tenim l’oportunitat de prevenir una bona proporció d’aquests (més d’un terç). No la desaprofitarem, oi?

Com es pot prevenir el càncer fàcilment en el nostre dia a dia?

L’institut Català d’Oncologia ennumera aquests deu punts seguint també les recomanacions del World Cancer Research Fund. ‘Recommendations Animal Foods’. Són els següents:

 1. Seguint una alimentació sana i variada. 

Els que consumeixen més fruites i verdures tenen índexs de mortalitat de fins al 30% inferiors als que consumeixen poca quantitat. S’ha vist que la dieta rica en vegetals protegeix contra alguns tipus de càncer, malalties cardiovasculars, i diabetis entre d’altres. Es recomana:

  • Mínim 5 racions de fruita i verdura al dia, incloent llegums.
  • Consumir productes de grans sencers (integral) en comptes productes refinats.
  • Minimitzar el consum de carn, sobretot vermella i processada (menys de 2-3 cops per setmana).
  • Evitar begudes ensucrades, menjar processat, o amb alt contingut en sal.

 2. Practicant exercici físic cada dia

L’exercici físic és un factor protector d’alguns càncers com el de còlon. Es recomanen 30 minuts diaris, o 60 per als nens. Per incorporar-ho en la rutina diària, unes idees són:

  • Caminar mitja hora a pas ràpid.
  • Baixar unes parades abans del metro i fer la resta del trajecte a peu.
  • Anar als llocs amb bicicleta.
  • Fer esport, com nedar, córrer, pàdel o qualsevol altre.
  • I sobretot, encara que sigui molt còmode, evita estar assegut/da tota l’estona.

 3. Vacunant-nos, i vacunant als nostres fills

És molt important estar al dia de les vacunes que ens toquin. Per exemple la vacuna per protegir-nos de l’hepatitis B (en nounats, o després si no la portem), i la del papil·loma (en nenes o dones), ja que ambdues infeccions poden provocar càncer. Aquestes vacunes tenen un alt perfil de seguretat.

 4. Fent les proves de detecció precoç del càncer

En determinats càncers és crucial que es detecti com més aviat millor. Per exemple:

  • Mamografia dels 50 als 69 anys per al càncer de mama.
  • Citologia o prova del VPH cada 3-5 anys per al càncer de cèrvix.
  • Prova de sang oculta en femta dels 50 als 69 anys per al càncer de còlon.

 5. Si ets dona

Si pots, intenta donar el pit als teus fills ja que redueix el teu risc càncer. Consulta molt bé al teu metge abans de prendre teràpia hormonal substitutiva, ja que s’ha associat al risc d’alguns tipus de càncers.

 6. Evitant el tabac

Tothom sap que fumar dóna lloc a molts càncers i altres malalties. Aleshores per què seguim practicant aquest hàbit que és tan perjudicial? Un cop es comença costa molt deixar-ho, ja que la nicotina és molt addictiva.

Per als que comencen o fumen només per socialitzar-se, podeu mirar aquest vídeo 🙂 Per als fumadors empedreïts, sapigueu que el tabac és la major causa de càncer i de moltes altres malalties, incloses la impotència sexual i danys en el fetus de dones embarassades. Hi ha diferents maneres de deixar-ho.

És molt important també evitar les recaigudes un cop s’ha deixat de fumar, i també evitar els llocs amb fum ja que és perillós per a la vostra salut i la de qui us envolta.

 7. Limitant el consum d’alcohol

Les begudes alcohòliques incrementen el risc de diversos càncers, sobretot de cap i coll, esòfag, i fetge, però també el de mama i còlon. Millor prendre màxim 1 copa (si ets dona) o 2 (si ets home) al dia, encara que realment el millor per al càncer seria no beure en absolut.

 8. Evitant l’excés de pes

Si seguim els consells 1 i 2, hauria de ser més fàcil aconseguir aquest. És recomanable moderar la ingesta de calories i eliminar els aliments amb molts greixos, sobretot d’origen animal.

9. Protegint-nos del sol

Això és molt important sobretot en els primers anys de vida, ja que les cremades de nen es reflectiran en el càncer de pell d’adults. Protegiu amb crema solar i evitant les hores de màxima intensitat solar, i si teniu nens, protegiu-los i ajudeu-los a tenir un futur sense càncer de pell.

 10. Protegint-nos en el treball de qualsevol substància nociva

Pots sol·licitar per escrit al servei de prevenció de riscos laborals si la teva empresa utilitza algun agent cancerigen i quines són les mesures que has de prendre, i l’empresa ha de facilitar tot el material i logística per a poder prendre-les. Segueix sempre les mesures de protecció, i mai barregis la roba de la feina i la normal a la rentadora.

 Laura Costas

Institut Català d’Oncologia

Mejor Sin Cáncer / IDIBELL