23 de maig, Dia Mundial del Melanoma. Segueix aquestes recomanacions


Data: 18 de maig de 2018

El 23 de maig se celebra el Dia Mundial del Melanoma amb l’objectiu de conscienciar la població sobre la importància de la prevenció, d’un diagnòstic i d’un tractament precoç.

melanoma

La pell és l’òrgan més gran del cos i té la missió de protegir-nos de la temperatura, del sol i de les infeccions. A Espanya es diagnostiquen uns 3.600 casos de melanoma anuals. Com a la resta d’Europa, és un tumor més freqüent entre les dones (2,7% dels càncers femenins) que entre els homes (1,5%) i la seva incidència es pot considerar que és alta. Es registren casos pràcticament a qualsevol edat, encara que la majoria d’ells es diagnostiquen entre els 40 i els 70 anys. Al voltant del 81% dels casos es localitzen a països desenvolupats.

Símptomes, quins canvis has d’observar?

Els melanomes en general no són dolorosos. El primer senyal del melanoma amb freqüència és un canvi en la grandària, forma, color, o sensació d’una piga existent.

També pot aparèixer una piga nova, negre, o anormal. Els símptomes són el resultat del creixement incontrolable de cèl·lules canceroses. És important recordar que la majoria de persones tenen lunars, i gairebé tots ells són benignes. En els homes, acostuma a aparèixer en el tronc o la regió del cap o el coll, mentre que en les dones sol aparèixer als braços o cames.

Aquesta regla ens pot ajudar a distingir una piga normal d’un melanoma:

 • Asimetria: que la meitat d’una piga no sigui igual que l’altra meitat.
 • Vores irregulars: vores desiguals. Irregulars, borroses o dentades.
 • Color: els colors més perillosos són els vermellosos, blanquinosos i blaus sobre lesions de color negre.
 • Diàmetre: quan la piga mesura més de 6 mil·límetres o augmenta de mida (major de 6 mm.)

Què et pot predisposar per patir un càncer de pell o melanoma?

 • Exposició al sol: les persones que s’exposen de manera excessiva a les radiacions ultraviolades tenen un major risc de contraure càncer de pell per l’excés d’exposició a la radiació ultraviolada, principal responsable dels melanomes. Hi ha altres fonts artificials, com les làmpades bronzejadores d’ultraviolats, les radiacions ultraviolades del sol o de llums actuen sobre la pell predisposant l’aparició de tumors cutanis. S’ha observat que el melanoma apareix amb més freqüència en zones del cos exposades al sol.
 • Edat: és més freqüent en adults entre els 30 i els 60 anys, amb una mitjana de 50 anys. En nens és rar i si apareix el seu comportament sol ser relativament benigne, (no hi ha metàstasi).
 • Gènere: la seva incidència és similar en homes i dones, però, la localització sol ser diferent: en les dones joves predomina en membres inferiors i en els homes més grans en tronc, cara, coll i espatlles.
 • Característiques personals: més freqüent en les persones que ja han tingut un melanoma, o en les persones amb antecedents de melanoma a la família. Aproximadament el 10% de totes les persones amb melanoma tenen antecedents. Pot ser causa de l’estil de vida de la família, per exposició freqüent al sol. En altres casos pot ser per mutació genètica.
 • També es relaciona amb lesions precursores, com ara les persones que tenen múltiples lunars (també anomenats nevus) en l’adolescència. En aquests casos és obligatori realitzar revisions periòdiques i extirpar tota lesió sospitosa. Les persones amb nevus congènit gegant (grans lunars congènits) tenen més risc de desenvolupar melanoma.

Com pots prevenir aquest càncer?

El melanoma pot prevenir-se mitjançant l’exposició limitada a la llum ultraviolada.

Recomanacions:

 • Evita l’exposició al sol durant les hores centrals del dia (entre les 12 i les 16 hores), quan la llum ultraviolada és més intensa.
 • Utilitza barreres físiques perquè el sol no arribi a la pell: para-sols, barrets d’ala ampla (per protegir també coll i les orelles), samarretes, etc.
 • Aplica sobre la pell fotoprotectors solars amb filtres de protecció UVA adequats al teu fototip (tipus de pell). En totes les edats, porta ulleres de sol que absorbeixin el 100% de les radiacions ultraviolada.
 • Tingues en compte el lloc on estàs: platja, muntanya …, per adequar encara més les mesures de protecció.
 • Beu abundant aigua per evitar la deshidratació.
 • Protegeix-te també en els dies ennuvolats, els raigs ultraviolats travessen els núvols.
 • Evita altres fonts de llum ultraviolada (làmpades bronzejadores) perquè augmenten el risc d’aparició de melanoma.
 • Examina’t periòdicament dels lunars. Encara que la majoria dels lunars mai arriben a convertir-se en melanoma, alguns sí que ho fan. És important l’auto examen per conèixer el patró dels nostres lunars i detectar qualsevol canvi.

Com veus, protegir-te enfront d’aquest càncer no és difícil. S’acosten èpoques de sol i per tant, èpoques en què hem d’extremar les precaucions.

Autor: FECEC
TORNAR