Com participar en el cribratge de càncer de coll d’úter

El Cribratge

És l’aplicació d’un test a una població aparentment sana, per identificar aquelles persones que tenen més risc de desenvolupar run determinat càncer.

El cribratge no es pot aplicar a tota classe de càncer. S’han de complir una sèrie de  requisits perquè es recomani un cribratge:

  • Ha de ser un càncer freqüent
  • La malaltia ha de ser detectable abans de donar símptomes
  • El tractament precoç ha de millorar molt el pronòstic de la malaltia
  • La prova de cribratge ha de ser acceptable, vàlida i segura per la població
  • El cribratge ha de demostrar una disminució de casos i morts per càncer.

Actualment, el Codi Europeu contra el Càncer recomana el cribratge del càncer  de mama, de còlon i recte i de cérvix o de coll d’úter.

Què és el cribratge de càncer de coll d’úter?

Avui sabem que el càncer de cèrvix o coll d’úter és causat per la infecció pel virus del papil·loma humà (VPH). La infecció pel VPH és molt freqüent entre les persones sexualment actives i sol ser eliminada pel mateix sistema immunitari.

No obstant això, una de cada 10 dones no la podrà eliminar. Si això passa, la infecció pel virus pot provocar canvis en les cèl·lules del coll uterí. Són les anomenades lesions precanceroses, en les quals el tractament és molt efectiu. El càncer seria l’última fase de tot aquest procés de canvis cel·lulars.

Mitjançant les proves de cribratge de càncer de coll d’úter es detecta l’existència d’aquestes lesions precanceroses per poder ser tractades a temps abans que es desenvolupi el càncer.

cribado

Imatge cortesía de Public Health England (https://www.gov.uk/guidance/nhs-population-screening-explained)

Ara potser t’estàs preguntant si alguna vegada t’han fet una prova de cribratge de càncer de coll d’úter. Segurament, et sona més familiar si em refereixo a ella com “la revisió ginecològica” o “la realització d’una citologia”.

Quan he d’anar al cribratge de càncer de coll d’úter i quina prova obtindré?

El cribratge de càncer de coll d’úter comença a partir dels 25 anys en les dones que han iniciat les seves relacions sexuals. I si totes les proves de cribratge són negatives, acaba als 65 anys.

Actualment, estem en un període de transició i canvis en el cribratge de càncer de coll d’úter. L’evidència científica ha demostrat nous avenços que permeten millorar-lo, i són molts els països que comencen a aplicar-los.

  • Si tens entre 25 i 34 anys: probablement la prova que se’t farà seguirà sent la citologia
  • Si tens entre 35 i 65 anys: ets a la franja d’edat on s’estan generant més canvis. Fins i tot en alguns llocs aquests canvis també afecten les dones d’entre 30 i 34 anys. En aquest grup d’edat, s’ha demostrat que la prova de detecció del VPH és més efectiva que la citologia per identificar dones amb més risc de desenvolupar càncer de coll d’úter. Per aquest motiu, depenent d’on visquis, és possible que trobis que encara et fan una citologia com a prova de cribratge o que ja t’han realitzat una prova de detecció del virus (en funció de si ja han començat a realitzar els canvis de prova).

Amb quina freqüència es repeteix la prova?

  • En cas de realitzar citologia. Si aquesta és negativa, està indicat repetir-la al cap de 3 anys.
  • Si et fan la prova del VPH. Si aquesta és negativa, està indicat, que la repeteixes cada 5 anys.

No t’has de preocupar de si et fas una prova o una altra. Ambdues han demostrat ser efectives en la detecció del càncer. No obstant això, és important que repeteixis el cribratge quan et toqui segons la prova que et realitzin.

Per què no m’avisen d’anar al cribratge?

Possiblement t’hauràs adonat que en alguns cribratges, com el de mama o el de còlon i recte, reps una carta d’invitació, directament a casa teva, per anar al cribratge. Això és el que anomenem cribratge poblacional. És el sistema sanitari el que convida a la població a participar de manera individualitzada cada vegada que a la persona li correspon.
No obstant això, en el cas del càncer de coll d’úter això no sol ocórrer. En la majoria dels casos, som nosaltres les que hem de trucar i demanar cita per a una citologia o una prova del VPH. Això és el que anomenem un cribratge oportunista.

Amb la introducció de la prova del VPH, aquesta condició oportunista també anirà canviant cap a un cribratge poblacional. De moment hi ha pocs llocs que enviïn una invitació personalitzada a les dones per anar al cribratge de càncer de coll d’úter, però a poc a poc aquesta situació canviarà. Mentrestant, no t’oblidis de demanar cita si han passat més de 3 anys des de l’última prova de cribratge que t’hagis fet.

RAQUEL IBÁÑEZ
Unidat d’Infeccions i Càncer
Institut Català d’Oncologia