Cribratge de càncer de colon i recte: com puc participar?

 

Aquesta entrada s’ha realitzat en el marc de col·laboració amb el blog Mejor Sin Cáncer.

Els programes poblacionals de cribratge de càncer de còlon i recte (o colorectal) conviden les persones a realitzar-se una prova per detectar aquest càncer abans que es presenti algun símptoma. Això ajuda a detectar aquest tipus de càncer en un estat inicial, permetent un tractament oportú i millorant la supervivència.

Encara que no estigui implantat el programa de el cribratge de càncer de còlon i recte a la teva regió, si tens 50 anys o més seria important que acudissis al teu metge perquè et fes, al menys, una anàlisi de sang oculta en femta periòdicament (cada any o cada dos anys).

Cal assenyalar que no totes les regions o països tenen organitzat un programa de cribratge de càncer de còlon i recte on es realitza una invitació automàticament, però aquí us compartim com a exemple il·lustratiu el programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte de Catalunya.

A qui es convida i com?

El principal factor de risc de càncer de còlon i recte és l’edat, de manera que a partir dels 50 és molt més freqüent i la seva incidència augmenta amb els anys. Així doncs generalment es convida a persones de 50 anys o més.

La majoria de programes de cribratge conviden a participar a través d’una carta adreçada a cada persona, en la qual s’expliquen els beneficis de participar així com el lloc a què dirigir-se perquè se li faci la prova de cribratge.

No obstant això, amb l’auge de les noves tecnologies de comunicació, s’estan explorant altres maneres d’arribar a la població (pàgines web, correu electrònic, SMS, WhatsApp, etc).

Quina prova es fa servir, on es recull i com es fa?

A Espanya, així com en la majoria de programes europeus, la prova de cribratge que s’utilitza és el test de sang oculta en femta o TSOH.

A la carta d’invitació es detalla què cal fer exactament per recollir el TSOH; ja que depenent del lloc de residència la via d’obtenció és diferent: en uns llocs es recull en els centres d’atenció primària i, en altres, a les farmàcies.

Has d’acudir al lloc que se t’indiqui amb la carta d’invitació, allà, després de fer-te unes preguntes (per confirmar que realment pots participar) se’t lliurarà el material per fer el test de sang oculta en femta.

El test de sang oculta en femta o TSOH és una prova senzilla que es fa un mateix en el seu domicili. Per realitzar-la s’han de seguir unes instruccions molt fàcils:

  • posar molt paper a la tassa de vàter perquè la femta no contacti amb l’aigua;
  • un cop hagis defecat, obrir el tub col·lector i amb l’escovilló del tap realitzar petits moviments per diferents llocs de la femta;
  • tapar el col·lector, agitar-lo i guardar-lo en la nevera fins que tornis al centre de salut o farmàcia que te l’ha proporcionat.

Què significa el resultat de l’TSOH?

Un resultat positiu del test vol dir que s’ha detectat sang en la mostra de la femta.

La sang pot procedir de lesions:

  • benignes (hemorroides, fissures, pòlips inflamatoris, etc.),
  • pre-malignes (pòlips adenomatosos)
  • malignes (càncer).
  • Per determinar l’origen d’aquesta sang, s’haurà de realitzar una colonoscòpia (exploració que permet visualitzar l’interior de l’intestí gros).

Un cop realitzada la colonoscòpia i en funció del resultat, s’indicarà a la persona el seguiment que ha de fer:

  • La majoria de vegades es troben adenomes, que són les lesions que precedeixen el càncer. Aquestes lesions es treuen durant la realització de la colonoscòpia, i en principi no necessiten un altre tractament.
  • Si se li diagnostica càncer, es remetrà a la persona a la Unitat Funcional per iniciar immediatament el tractament. En molts casos el test permet detectar el càncer en fases inicials, de manera que el tractament és menys agressiu aconseguint una millor qualitat de vida i supervivència.
  • Un resultat negatiu significa que no s’ha detectat sang en la mostra de la femta i per tant és molt poc probable que hi hagi una lesió a l’intestí.

Què pots fer si no reps la carta?

Si vius en una regió on s’està implementant el cribratge de càncer de còlon i recte, pot haver diferents motius pels quals no hagis rebut la carta d’invitació. Per exemple, si vius a Catalunya, les causes de no rebre la invitació poden ser les següents:

  • Pot no existir un programa poblacional en el teu territori: per desgràcia no tothom resideix en una zona on hi hagi aquest tipus de programa. Per exemple, han passat més de 15 anys des de la implementació del primer programa de cribratge en un municipi de Catalunya, fins que finalment s’ha decidit estendre-ho a tot el territori, i està previst que arribi a una cobertura del 100% l’any 2020.
  • Que no constes a la base de dades: pot haver-hi errors administratius que facin que la base de dades no estigui actualitzada, sobretot en els casos de canvis recents de domicili. Si aquest és el teu cas, et recomanem que truquis a l’oficina tècnica responsable del cribratge, el telèfon es pot obtenir per Internet o trucant als telèfons del teu centre de salut.
  • Que tinguis antecedents personals o familiars de càncer de còlon i recte: si es té constància d’aquests antecedents, no s’envia la carta perquè el seguiment que has de rebre ha de ser un altre.
  • Que hagis perdut la carta: en aquest cas, contactant amb l’oficina tècnica o amb el teu centre de salut et tornarà a enviar la carta o si prefereixes la podràs recollir a la mateixa oficina.

A més de la importància de la detecció precoç, recorda que per evitar l’aparició d’aquest tipus de càncer, és molt important fer una dieta rica en fruita i verdura, consumir poques carns vermelles i greixos saturats, reduir la ingesta d’alcohol, fer exercici, controlar el pes, i no fumar.

Gemma Binefa

Institut Català d’Oncologia